Czy picie herbaty z cytryną wychodzi na zdrowie? Poznaj plusy i minusy tego napoju
Herbata to doskonały napój do śniadania czy kolacji. Świetnie rozgrzewa, a także poprawia trawienie niektórych potraw. Wiele osób dodaje do niej plasterek cytryny, co ma swoje zalety i wady. Jedni mówią, że herbata z cytryną jest zdrowa, inni zauważają minusy z picia tego napoju. Kto ma rację? Pomożemy dokonać wam właściwego wyboru.
Jakie są zalety picia herbaty z cytryną?
Wiele osób do kubka z naparem herbaty dorzuca plasterek cytryny lub dodaje trochę wyciśniętego z tego owocu soku. Zabieg ten ma na celu głównie dosmaczenie napoju i lekkie jego rozjaśnienie. Zawarty bowiem w cytrynie kwas sprawia, że herbata robi się bardziej orzeźwiająca i nabiera przyjemnej, złocistej barwy.
Herbata stanowi bardzo dobre źródło polifenoli, które mają działanie przeciwutleniające. Składniki te mogą jednak blokować wchłanianie żelaza. Działanie to neutralizuje witamina C, która jest zawarta np. w cytrynie i zwiększa przyswajanie żelaza. Przy okazji witamina C poprawia też przyswajanie polifenoli.
Niektórzy zaś sięgają po ten dodatek, by herbata pomogła pokonać przeziębienie. Chodzi bowiem o witaminę C, której cytryna zawiera dużo i która zwiększa odporność. Szkopuł jednak w tym, że większość z nas dodaje cytrynę do gorącej herbaty, a wysoka temperatura powoduje niszczenie witaminy C. Jej rozkład zaczyna się już przy 60 stopniach Celsjusza.
Cytryna nadaje też herbacie kwaśny odczyn, co może stymulować wydzielanie soków trawiennych, a w rezultacie poprawiać trawienie.
Herbata z cytryną ma też wady
Coraz częściej mówi się o tym, że picie herbaty z cytryną wcale nie jest zdrowe. Chodzi tu mianowicie o fakt, że dodana do herbaty cytryna zwiększa wchłanianie glinu. Pierwiastek ten może prowadzić do uszkodzeń mózgu i nerek oraz do osłabienia kości. Jak do tego dochodzi? Otóż liście herbaty zawierają glin, który wraz z kwasem cytrynowym pochodzącym z cytryny, tworzy cytrynian glinu. Związek ten dość łatwo się wchłania, co nie służy naszemu organizmowi. Co prawda trudno przekroczyć niebezpieczne normy, ale może dojść do jego kumulacji.
Herbata zawiera też taniny, które mogą utrudniać wchłanianie żelaza, zwłaszcza z produktów roślinnych. Cytryna może nasilać ten efekt. Kwas cytrynowy może też osłabiać szkliwo, zwłaszcza przy częstym piciu gorącej herbaty z cytryną.
Czy dodawać cytrynę do herbaty?
Jeśli zależy wam na smaku herbaty, witaminie C i lepszej przyswajalności antyoksydantów, możecie dodawać cytrynę do herbaty. Natomiast jeśli obawiacie się jej wpływu na zęby lub przyswajanie żelaza, lepiej nie pijcie napoju z tym dodatkiem zbyt często. A żeby w jak największym stopniu skorzystać z zalet tego połączenia, najlepiej dodawać cytrynę do przestudzonej herbaty.